Sivil halktan isteyen herkes, 16 saatlik sertifikalı temel ilkyardım eğitim programına katılıp eğitim bittikten sonra Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı sınavda başarılı olduğu takdirde ilkyardımcı olabilir.
İlgili yönetmeliğin 4. bölüm 19. maddesinde;
ilkyardımcı bulundurma zorunluluğu vardır.
Sertifikalı ilkyardım eğitimi 2 gün sürmektedir. Eğitim toplam da 16 saattir. Eğitime tam katılım sağlanması zorunludur. Devamsızlık hakkı yoktur.
2 gün (toplam 16 saat) süren eğitim sonunda katılımcılar İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sınava tabi tutulmaktadır. Sınav teorik ve uygulamalı olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır.
100 üzerinden 85 teorik, 85 uygulama olmak üzere geçme notu sınırı belirlenmiştir. Her iki sınav aşamasında 85 ve üzeri puan alan kişiler ilkyardımcı olmaya hak kazanmış olur.
Sınav, Sağlık Bakanlığı’na bağlı İl Sağlık Müdürlükleri’nin Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nden gelen denetim ekibinin gözetiminde yapılmaktadır.
Eğitim, Çetin Akademi İlkyardım Eğitim Merkezi’nde ya da isternirse firmalarınızın eğitim salonlarının uygunluğu halinde 7 kişi ve üzeri katılımlarda firmanızda da verilmektedir.
İlkyardımcı belgesinin geçerliliği 3 yıl olup, 3 yıl sonunda bireysel ya da firma olarak ilkyardım eğitim merkezlerine başvuruda bulunup güncelleme programlarına katılım sağlayarak 3 yıl daha belge süresini uzatabilirsiniz.
İlkyardım belgesi güncelleme eğitimi, sınavsız bir eğitim olup 8 saattir. Güncelleme eğitimi için eski sertifikanın ya da ilkyardımcı kimlik kartının getirilmesi zorunludur.